Drukāt

Carnikavas jaunais autosportists Roberts Purmalis sezonu noslēdz uz goda pjedestāla

.

Kartings1 800Carnikavas pamatskolas 2. klases skolēnam Robertam Purmalim aizvadītā sezona bija otrā sporta kartinga sacensību sezona. Arī šajā sezonā jaunais sportists brauca ar Itālijā ražotu CRG kartingu un Rotax 125 m3 Eiropas sacensībām sagatavotu un ražotāja pārstāvju noplombētu dzinēju.
 
Sezona šogad sākās jau marta beigās, kad Itālijas pilsētā Lonato Roberts piedalījās nedēļu ilgā treniņnometnē, pēc kuras bija jādodas uz Centrāleiropas čempionāta pirmo posmu, kurš notika turpat "Adria Inerncional Raceway" trasē Itālijā. Konkurence bija ļoti liela, jo no 40 pasaules valstīm bija ieradušies spēcīgākie sportisti. Ātrums Roberta pārstāvētajā klasē sasniedza 110 km/h, un 20 labāko sportisti rezultāti atšķīrās vien sekundes robežās.
 
Pēc veiksmīgas kvalifikācijas, kurā Roberts ieņēma trešo vietu, jau nākamā brauciena beigās diemžēl notika sadursme ar Krievijas sportista braucamrīku, kuras rezultātā sekoja atkritiens uz 20. vietu un noķert līderus vairs nebija iespējams.
 
Jāpiebilst, ka sadursmes trasēs, īpaši vecuma grupā līdz desmit gadiem, ir ļoti biežas. Pārsvarā tās notiek, apdzenot lēnākos braucējus par apli, kuri nereaģē uz tiesnešu rādīto zilo brīdinājuma karogu un neatbrīvo trajektoriju vai arī mēģina tikt līdzi līderiem, sasniedzot nekontrolējamu ātrumu. Tomēr tiešā tāds ir grūtais un tajā pašā laikā aizraujošais ceļš uz pjedestālu autosportā, kurā jārēķinās gan ar paša prasmēm, gan tehnikas izturību un dzinēja spējām, gan arī ar neprognozējamiem notikumiem trasē.
 
Jau pēc mēneša Roberts sāka dalību Lietuvas čempionātā, kurā piedalījās daudzi Eiropas līmeņa braucēji, un šis čempionāts jaunajam sportistam kalpoja kā laba sacensību treniņu un rezerves dzinēja testu vieta. Lietuvā kartinga trases ir šauras, nelīdzenas, asiem līkumiem, tāpēc mazākā kļūda var nelāgi beigties. Lietuvā Roberts startēja treniņa režīmā ar treniņiem paredzēto tehniku, bet, neraugoties uz to, viņš Lietuvas čempionāta kopvērtējumā ieņēma trešo vietu.
 
Ziemeļeiropas čempionātā bija jārēķinās ar spēcīgu konkurenci. Igaunijas, Polijas un Somijas lielie autosporta klubi savus sportistus ziemas periodā sūtīja trenēties uz trasēm Valensijā Spānijā, lai piedalīšanās visās Centrāleiropas sporta kartingu sacensībās būtu sekmīgāka. Roberts ziemas periodā trenējās sporta kompleksā "333", bet, kad uzsniga sniegs, treniņus aizvadīja "High Voltage" elektrisko kartingu hallē, kas vismaz daļēji ļāva saglabāt iepriekšējā sezonā gūtās iemaņas. Roberta mērķis bija Ziemeļeiropas sporta kartinga čempionātā noturēties pirmajā pieciniekā, un tas viņam arī izdevās.
 
Latvijas čempionātu Roberts sāka ar pārliecinošu uzvaru Madonā, bet tālākajos posmos piedzīvotās problēmas ar dzinēju tomēr neļāva pakāpties augstāk par otro un trešo vietu. Savukārt posmā "333" trasē jau pirmajā līkumā Roberts iekļuva masu sadursmē, atkrītot uz beigām, un sacensību gaitā vairs nespēja uzlabot rezultātu, lai finišētu kaut pirmajā desmitniekā.
 
Tomēr sezonas beigās dzinējs parādīja labu potenciālu vinnēt ar to LČ pēdējo posmu Jelgavā. Treniņbraucienos Jelgavā sasniedzot vairākus labākos apļa laikus, Roberts bija gatavs cīnīties par čempiona titulu, taču atgadījās tehniska ķibele - tikai dažas dienas pirms sacensībām treniņa laikā nolūza Roberta kartinga priekšējais ritenis, un pēc remonta tomēr izmainījās kartinga ģeometrija, kuru labot vairs nebija iespējas. Tik īsā laika posmā nevarēja arī pasūtīt jaunu kartinga rāmi vai īrēt citu kartingu. LČ tehniskie noteikumi atļauj braukt ar metinātu sacensību tehniku, tāpēc Roberts startēja ar to, kas pieejams.
 
Uz sacensībām Jelgavā, kur Robertam bija jācīnās 28 braucēju konkurencē, bija ieradušie deviņu valstu spēcīgākie sportisti. Vairākās valstīs čempionāti bija noslēgušies, tāpēc Jelgavas kartodromā mēroties spēkiem ieradās Anglijas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas valstu čempioni. Neraugoties uz Roberta kartinga šķībo rāmi, sacensību priekšfinālā Roberts aizcīnījās līdz otrajai vietai. Fināla braucienā puisis turējās līdera pozīcijā, bet tad notika neliela sadursme ar otrajā vietā esošo Norvēģijas sportistu, kā rezultātā Roberta kartings zaudēja ātrumu un nācās steidzami saķert zaudēto. Tā kā līdz finišam bija atlikuši tikai daži apļi, Roberts paspēja atkarot tikai trešo vietai. Visu sacensību gaitu var redzēt televīzijā vai www.sportacentrs.com un www.prokart.lv.
 
Latvijas čempionāta sezonas kopvērtējumā uzvarēja norvēģis, otrais bija lietuvietis, bet Latvijas sportists Roberts Purmalis – trešais.
 
Roberta Purmaļa komanda pateicas visiem atbalstītājiem: Carnikavas novada domei, "Delfin Group Europe", "RG Motorsports", "Jūrmala Racing Team" un, protams, visiem, kas turēja īkšķus klātienē un pie televīzijas ekrāniem.
 
A. Purmalis
 Share on Facebook Tweet