Drukāt

Carnikavas jaunie futbolisti izcīna 2.vietu

.

J Docenko Pieminjas turniirs Janvāris 2020 800Jaunais gads ar teicamiem rezultātiem iezīmēts 2010. gadā dzimušo zēnu futbola komandai, kura Starptautiskajā Jura Docenko piemiņas turnīrā bērniem un jauniešiem, kas norisinājās 11.-12. janvārī, izcīnīja 2. vietu!
 
Jāpiebilst, ka J. Docenko bija viens no visu laiku izcilākajiem bērnu jaunatnes futbola treneriem Latvijā, un šodien visdažādākajās sfērās var sastapt cilvēkus, kuri ar prieku atcerēsies, kā bērnībā trenējušies futbolā pie Jura Docenko. Viņa vadībā futbola pamatus apguva daudzi meistarīgi Latvijas futbolisti, vēlākie Latvijas Nacionālās izlases dalībnieki. Pieminot Juri Docenko, katru gadu janvārī tiek rīkots starptautisks piemiņas turnīrs. Turklāt Latvijas Futbola federācijā ir iedibināta Jura Docenko balva, ko pasniedz gada labākajam Latvijas jaunatnes futbola trenerim/pedagogam. Arī Carnikavas bērnu futbola treneris Ivars Zvirbulis savas gaitas kā mazo futbolistu audzinātājs ir uzsācis J. Docenko vadībā, tāpēc Carnikavas komandas dalība šāajā turnīrā bija īpašs pagodinājums Carnikavas futbolistu saimei. Turnīrs norisinājās divas dienas, kur pirmajā no tām tika izspēlēti grupu turnīri, bet otrajā jau bija jāsacenšas par galvenās balvas iegūšanu.
 
Apakšgrupā carnikavieši aizvadīja trīs spēles, jau pirmajā sacenšoties ar turnīra galvenajiem favorītiem – Rīgas futbola skolas (RFS) komandu, kas ir šībrīža viena no labākajām komandām Latvijā desmitgadīgo vecuma grupā. Carnikaviešu futbolistu noskaņojums jau pirms spēles liecināja, ka puiši šajā turnīrā negatavojas dot ceļu nevienam pretiniekam. Jau spēles sākumā mūsējie pārņēma iniciatīvu, ļoti labi kontrolēja bumbu un radīja spiedienu uz sāncenšu vārtiem. Tas radīja apjukumu pretinieka vienmēr labi organizētajā aizsardzībā, un mūsējie to izmantoja, lai ar skaistu kombināciju – uzbrukuma virziena maiņu, kurā iesaistījās 4–5 spēlētāji – nogādātu bumbu pretinieku nepiesegtajam Filipam Jankovskim, kurš izmantoja izdevību un guva vārtus – 1:0.
 
Pēc šāda pavērsiena RFS sakoncentrēja visus spēkus un ar katru minūti arvien vairāk iespieda carnikaviešus savā laukuma pusē, līdz, caur laukuma centru izlaižot spēcīgu sitienu, tas rezultējās vārtu zaudējumā. Pretinieki vēlreiz piespieda kļūdīties mūsējo aizsardzības līniju – 1:2, tomēr carnikavieši turpināja aktīvi spēlēt, lai panāktu vismaz neizšķirtu rezultātu. Tas gandrīz izdevās, kad pēc Ričarda Mucenieka sitiena no attāluma vārtsargs neveikli ķēra bumbu, kura pēc mūsu līdzjutējiem un komandas dalībnieku domām bija šķērsojusi vārtu līniju. Taču spēles tiesnesis lēma citādi, fiksējot spēles gala rezultātu 1:2.
 
Turpmākajās apakšgrupas spēlēs bija svarīgs katrs punkts un katri gūtie vārti. Otro maču carnikavieši aizvadīja pret spēcīgo Baltijas Futbola akadēmijas komandu no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas. Spēli mūsējie sāka ar labām pārejām no aizsardzības uzbrukumā, vairākas reizes izvirzot uzbrucējus labā vārtu gūšanas pozīcijā. Henrijam Japiņam bija divas teicamas izdevības, tomēr pretinieku vārtsargs bija meistarīgāks. Turpinot velt uzbrukuma vilni pār pretinieku, Kārlis Kehris ar teicamu piespēli no savas laukuma puses izvirzīja Henriju Japiņu izgājienā viens pret vienu ar vārtsargu. Šoreiz Henrijas bija nekļūdīgs – 1:0! Pēc šiem vārtiem sekoja pavirša spēle aizsardzībā, kas ļāva pretiniekam ar labu bumbas driblu caur mūsējo aizsargiem izlīdzināt spēles rezultātu. Lai arī mūsējie pārņēma iniciatīvu, spēlē noslēdzās ar 1:1.
 
Pirms pēdējās spēles apakšgrupā pret spēcīgo Rīgas "Dinamo" situācija turnīra tabulā bija carnikaviešiem labvēlīga un, lai tiktu spēlēt pusfinālā, pietika ar neizšķirtu, tomēr komanda noskaņojās uz uzvaru. Arī šo spēli carnikavas jaunie futbolisti sāka ar pretinieku vārtu pamatīgu "bombardēšanu", kam bija arī rezultāts – jau līdz spēles vidum ar Vestarda Elsberga un Filipa Jankovska precīziem raidījumiem komanda panāca komfortablo 2:0. Tomēr pretinieks negrasījās padoties un, izmantojot divas rupjas kļūdas mūsu aizsardzībā, pēdējā minūtē panāca 2:2, kas ieviesa nelielu paniku carnikaviešu rindās. Taču spēles beigu signāls ļāva līdzjutējiem atviegloti uzelpot – komanda tika pusfinālā!
 
Pusfināls izvērtās ļoti dinamisks un intriģējošs, kas spēlētājiem un skatītājiem lika saspringt līdz pašai pēdējai mača sekundei. Pretiniekos bija ļoti spēcīga komanda no Panevēžas Lietuvā, kas pārliecinoši bija izcīnījusi pirmo vietu apakšgrupā, savus konkurentus pārspējot visās spēlēs. Visa mača garumā bīstami momenti veidojās gan pie vieniem, gan pie otriem vārtiem, tomēr aizsardzības spēlētāji un vārtsargi darbojās pārliecinoši. No malas izskatījās, ka komandas sāk pamazām samierināties ar bezvārtu neizšķirtu un domāt par pēcspēles 9 metru soda sitienu sēriju. Taču, kad līdz finālsvilpei bija atlikušas trīs minūtes, Emīls Zonne laukuma viduszonā atbruņoja savu pretspēlētāju un ar garu diagonālo piespēli izvirzīja H. Japiņu izgājienā viens pret vienu ar Panevēžas vārtsargu. Henrijs sita nekļūdīgi, panākot 1:0. Atlikušajā spēles laikā cernikavieši spēja izturēt lietuviešu komandas vētrainos uzbrukumus un svinēt smagu, bet pelnītu uzvaru.
 
Finālā pretī stājās turnīra apakšgrupas konkurente, RFS komanda, kas otrajā pusfinālā salīdzinoši viegli bija pārspējusi JDFS "Alberts" futbolistus. Līdz pat spēles vidum Carnikavas komanda ar turnīra favorītu spēlēja kā līdzīgs ar līdzīgu, tomēr pusfinālā spēki un emocijas bija par daudz izsmelti un, zaudējot vienus vārtus mača otrajā pusē, carnikavieši vairs nespēja atrast iekšējās rezerves, lai vismaz izlīdzinātu rezultātu. Finālspēles rezultāts 0:4 varbūt nav tas patīkamākais, tomēr ir liels gandarījums par Carnikavas jauno futbolistu cīņassparu visa turnīra garumā un, pats galvenais, tika parādīta laba spēles prasme, kas liek par mūsu komandu runāt Latvijas mērogā futbola sabiedrībā.
 
Par komandas labāko spēlētāju tika atzīts Vestards Elsbergs. Turnīrā spēlēja: Artjoms Dmitrijevs, Kristers Purmalis, Kārlis Kehris, Ričards Mucenieks, Henrijs Bukovs, Martins Caune, Kristaps Klaucāns, Emīls Zonne, Vestards Elsbergs, Henrijs Japiņš, Filips Jankovskis, Edgars Galenieks, Raivo Lavendels.
 
I. Zbirbulis
 Share on Facebook Tweet