Drukāt

Intervija ar Carnikavas riteņbraukšanas treneri E.Smoļinu

.

www.lrf.lv

Latvijas riteņbraukšana šogad uzņēmusi kursu uz šī aizraujošā sporta veida attīstību. Kā viena no panākuma atslēgām ir riteņbraukšanas nodaļu atvēršana. Viens no diviem centriem, kuru atvēra aizvadītajā gadā bija Carnikavas novadā. Par iespējām trenēties Carnikavas riteņbraukšanas nodaļā vairāk stāsta jaunais treneris Ervīns Smoļins.



Tu pats esi viens no vadošajiem pašmāju MTB maratonu braucējiem. Kāpēc esi pievērsies bērnu un jauniešu trenēšanai?

Jā, Latvijā esmu, bet diemžēl, lai sacenstos pasaules līmenī ir jātrenējas daudz vairāk, ko nespēju atļauties. Ir arī kaut kā maizīte jāpelna. Man ļoti patīk riteņbraukšana un viss, kas ar to saistīts. Komunicējot ar dažādiem cilvēkiem, vairākkārtīgi bija izskanējusi doma, ka man vajadzētu kļūt par treneri. Esmu sapratis, ka par pasaules čempionu vairs nekļūšu, tāpēc izdomāju, ka būtu vērtīgi nevis paturēt sevī visas iegūtās zināšanas, nodot tās tālāk jaunajai paaudzei.

Kā nokļuvi Carnikavā?

Carnikavā nokļuvu ar sava trenera Normunda Noreiko palīdzību. Kādā jaukā vasaras dienā viņš man piezvanīja un teica, ka Carnikavā tiek plānots atvērt jaunu riteņbraukšanas sekciju. Pec tam sekoja jautājums vai es nevēlos iet strādāt par treneri Carnikavā. Paņēmu, protams, brīdi pārdomām, jo tas sevī ietvēra arī citus sarežģījumus, piemēram, ka man būtu jāiet studēt Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā. Atbilde nāca diezgan ātri un jau nākamajā tikšanās reizē teicu, ka piekrītu piedāvājumam.

Kā esi apmierināts ar mācībām LSPA?

Studēju Pirmā līmeņa profesionālā augstākās izglītības programmā "izglītības un sporta darba speciālists". Ar mācībām esmu ļoti apmierināts. Īpaši patīk pasniedzēju attieksme. Bieži vien uzrunā mūs par kolēģiem. Attiecas pret mums kā pret līdzīgiem. Mācību procesā top skaidras lietas, kas līdz šim nebija līdz galam saprotamas. Taču bez pamatzināšanām fizioloģijā, bioķīmijā un citos ar cilvēka fizisko ķermeni saistītos priekšmetos, ir jāapgūst arī otra, netaustāmā puse. Apgūstu arī psiholoģijas un pedagoģijas pamatus, kas ir īpaši svarīgi darbā ar bērniem. Viena lieta ir trenēt piegušus, fiziski un garīgi nobriedušus sportistus, bet pavisam kas cits ir trenēt bērnus, kuriem psihe tikai veidojas un man ir katru brīdi jāpiedomā, ka arī es esmu viņa psihes veidotājs.

Kāda vecuma bērni un jaunieši tiek gaidīti uz riteņbraukšanas treniņiem Carnikavā?

Optimālais vecums, kad būtu vēlams sākt treniņus riteņbraukšanā ir 12 gadi. Taču manā grupā ir arī 10 gadus veci bērni. Viss atkarīgs no tā, kas ir darīts iepriekš un kāda ir bērna kopējā fiziskā sagatavotība.

Cik reizes nedēļā un kāda veida treniņi plānoti?

Sākumposmā bērniem nav paredzēti nekādi specifiski braukšanas treniņi ar uzdevumiem. Sākumā ir paredzēti tikai vienkārši braukšanas treniņi, kas vērsti lielākoties uz braukšanas tehnikas veidošanu un izkopšanu. Pagaidām pie esošās situācijas, treniņi notiek divas reizes nedēļā – pirmdienās un ceturtdienās.

Ar ko jārēķinās vecākiem, kuru bērni plāno uzsākt treniņus?

Riteņbraukšana ir tehniskais sporta veids, kura pamatā ir rīks – velosipēds. Vēlams būtu, ja bērnam, kurš vēlas trenēties, jau būtu savs velosipēds. Tomēr nesen pašvaldībā apstiprinājumu ieguva projekts par velosipēdu iegādi riteņbraukšanas nodaļai. Tas nozīmē, ka daļu (vai pat visus) no potenciālajiem audzēkņiem varēsim nodrošināt ar braucamajiem. Ja bērnam iepatīkas trenēties, tad būtu vēlama arī papildus inventāra iegāde (velodrēbes). Tas padarītu braukšanu daudz ērtāku.

Kādas iespējas trenēties Carnikavā ir citu novadu bērniem?

Iespējas ir atkarīgas no tā, kur tieši bērns dzīvo. Domāju, ka tuvāko novadu bērniem (Ādažu un Garkalnes) nevajadzētu būt problēmas trenēties Carnikavā, jo tas ir diezgan tuvu.

Kā tu raksturotu Carnikavas apkārtnes ceļus? Cik droši tie ir treniņiem?

Carnikavas apkārtnē ir dažādas drošības pakāpes ceļi. Tomēr, kamēr braucēji vēl ir jauni un nepieredzējuši, es izvēlos treniņu maršrutus tā, lai pēc iespējas mazāk vajadzētu pārvietoties pa noslogotiem koplietošanas ceļiem.

Kādās sacensībās riteņbraukšanas nodaļas audzēkņi plāno piedalīties 2014. gada sezonā?

2014. gada sezonā ir plānots piedalīties visos SEB MTB maratona un Volkswagen-TREK kauss sacensību posmos, kā arī Baložu velokrosā un riteņvasara.lv rīkotajos pasākumos Bieriņos, Biķerniekos un Uzvaras parkā.

Kā ir iespējams pieteikties treniņiem Carnikavas riteņbraukšanas nodaļā?

Pieteikties Carnikavas riteņbraukšanas nodaļā un uzzināt plašāku informāciju par treniņiem ir iespējams pie manis, trenera Ervīna Smoļina, pa tālruni 28821931 vai rakstot e-pasta vēstuli uz

Bez riteņbraukšanas, kas vēl ir populārākie sporta veidi novadā?

Bez riteņbraukšanas Carnikavā ir ļoti populāra sporta karaliene vieglatlētika, komandu sporta veidi – futbols, basketbols, florbols, kā arī orientēšanās, karatē un citi.

Kāds būtu Tavs novēlējums Latvijas riteņbraukšanas saimei jaunajā sezonā?

Novēlu Latvijas riteņbraukšanas saimei saglabāt patīkamo tendenci un kļūt vēl kuplākai!

 Share on Facebook Tweet