Drukāt

Ralfs Rūsiņš godam nes Latvijas karogu Eiropas jaunatnes olimpiādē un startē džudo sacensībās

.

UTREHTĀ NOSLĒGUSIES EIROPAS JAUNATNES VASARAS OLIMPIĀDE

Mārtiņš Mālmeisters, Latvijas Olimpiskā Komiteja
18:31, 19. jūlijs 0
Nīderlandes studentu pilsētā Utrehtā šodien ar pēdējiem startiem un svinīgu noslēguma ceremoniju tika pielikts punkts 12.Eiropas Jaunatnes vasaras Olimpiādei.

Olimpiādē savus spēkus pārbaudīja vairāk nekā 2300 jauno atlētu no 49 Eiropas valstīm. Latvija, šajā jauniešu sporta festivālā, bija pārstāvēta ar 51 sportistu, kuri piedalījās sešos no deviņiem sacensību programmā iekļautajiem sporta veidiem. Kārtējo reizi iepriecināja vieglatlēti, kuri Latvijai izcīnīja vienu bronzas godalgu. To paveica Patriks Gailums.

Šodien Olimpiādes piektajā un noslēdzošajā dienā vēl no mūsējiem startēja peldētāji, kā arī džudists Ralfs Rūsiņš un šķēpmetēja Laine Donāne.

Kā ierasts, Olimpiādes sacensību diena iesākās ar startiem peldēšanā. Tajos no mūsējiem kā pirmā piedalījās Dana Kolidzeja, kura 50m brīvajā stilā veica 28,44 sekundēs un ierindojās 16.vietā. 200m brasā veica Daniils Bobrovs un viņš ar rezultātu 2:25,68 izcīnīja 13.vietu. Airina Baikova spēkus izmēģināja 200m uz muguras un viņas rezultāts bija 2:33,16 un tas kopvērtējumā viņai deva 25.vietu. Zēnu komanda – Emīls Pone, Deniss Komars, Artūrs Pesockis un Arvis Aigars, šodien piedalījās arī 4x100m kompleksa peldējumā. No 25 komandām, Latvija distanci veica 3:56,77 minūtēs un tas mūsu zēnus ierindoja 14.vietā.

Vēl peldēšanas sacensībās piedalījās Krista Ceplīte, kura šoreiz startēja 200m brīvā stila distancē. Viņa savu peldējumu noslēdza pēc 2:09,58 un tas viņas ierindoja 13.vietā. Jāpiezīmē, ka Krista pastāvīgi dzīvo, mācās un trenējas Dubaijā.

Pirms diviem gadiem Apvienoto Arābu emirātu izdevums “The National” citēja 12 gadus veco Latvijas čempioni peldēšanā Kristu Ceplīti, ka viņa cer startēt 2016.gada Riodežaneiro Olimpiskajās spēlēs. Ceplīte peldēt iemācījusies neilgi pēc tam, kad viņa ar ģimeni 2004.gadā pārcēlās uz dzīvi Dubaijā.

Viņas  tēvs  ir  kompānijas “Emirates Airline” lidmašīnas pilots, bijis peldētājs, uzaudzis Austrālijā, tomēr kopā ar sievu Aiju, kura piedalījusies daiļlēkšanas sacensībās, cer, ka meita iekļūs tieši Latvijas izlasē. Pati peldētāja ir viena no vietējā Dubaijas kluba “Hamilton Aquatics Dubai” līderēm. Vienās no sacensībām, viņa 400 metru brīvā stila distanci veica četrās minūtēs un 24,61 sekundē, tādējādi ne tikai kāpjot uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena, bet arī labojot  29 gadus veco Latvijas rekordu šajā distancē.

Ceplīte ir jaunākā peldētāja atjaunotās Latvijas vēsturē, kas  spējusi labot Latvijas rekordu kādā no peldēšanas distancēm, un zīmīgi, ka pirmo Latvijas rekordu savās sportiskajās gaitās jaunā sportiste sasniedza pārspējot visu laiku jaunākās Latvijas rekordistes - Vikas Jurisones – sniegumu. Par saviem varoņiem peldēšanā Krista sauc amerikāni Maiklu Felpsu un austrālieti Stefāniju Raisu.  

Džudo turnīrā līdz šim nevienam Latvijas pārstāvim nebija izdevies tikt tālāk par pirmo kārtu, tāpēc lielas cerības tika liktas uz Ralfu Rūsiņu. Mūsu karognesējs atklāšanas ceremonijā startēja svara kategorijā virs 90kg un Ralfs pirmajā cīņā uzvarēja Turcijas pārstāvi, otrajā piedzīvoja zaudējumu pret krievu Ruslanu Šakbāzovu, kurš beigās izcīnīja Olimpiādes zeltu. Ralfam bija iespēja cīnīties gandarījuma turnīrā, kur sīvā cīņā pieveica Igaunijas sportistu Tanelu Karro, līdz ar to mūsējais sev nodrošināja cīņu par turnīra bronzas godalgu. Tajā tomēr pārāks izrādījās mājinieks, nīderlandietis Jurs Spijkers.

Tikmēr vieglatlētikas stadionā šodien no mūsējiem startēja vienīgi šķēpmetēja Laine Donāne. Viņai starp 12 finālistēm bija trešais labākais šīs sezonas rezultāts – 53,60m. Šoreiz šķēps nelidoja tika tālu un mūsu meitene sacensībās ierindojās 8.vietā ar rezultātu 50,55m.

Vienīgo godalgu Latvijai šajā Olimpiādē sarūpēja šķēpmetējs Patriks Gailums, kurš izcīnīja Olimpiādes bronzas godalgu. Mūsējais labākajā mēģinājumā šķēpu raidīja 65,73 metru tālumā. Sacensībās uzvarēja Turcijas pārstāvis Emins Onsels, ar rezultātu 68,50 metri.

Individuālajos sporta veidos Latvijas sportisti startē vieglatlētikā, peldēšanā, vingrošanā, tenisā, džudo un riteņbraukšanā. Šajā reizē Latvija nav pārstāvēta nevienā no komandu sporta spēlēm – ne basketbolā, ne volejbolā, ne handbolā.

Ierasts, lielākā pārstāvniecība no Latvijas ir vieglatlētikā, kurā startē 20 sportisti, peldēšanā un džudo attiecīgi piedalās astoņi un septiņi jaunie atlēti, riteņbraukšanas un vingrošanas sacensībās savu meistarību rāda pa sešiem sportistiem, bet Olimpiādes tenisa turnīrā piedalās četri jaunie Latvijas tenisisti.

Latvijas jaunos Olimpiešus uz Ūtrehtu pavada un padomus sniedz 15 treneri, bet Olimpiādē no Latvijas piedalās arī divi starptautiskās kategorijas tiesneši – Nadezda Seile un Maksims Ņilovs, kuri vērtē vingrošanas sacensības.

Šajās sacensībās pirmo Olimpisko pieredzi guvuši arī vairāki Latvijā tagad labi zināmi Olimpieši un sportisti – vieglatlēti Jeļena Prokopčuka (1993), Staņislavs Olijars (1995), Līga Kļaviņa (1997), Inga Kožarenoka (1999), Ilze Gribule (2001), Poļina Jeļizarova (2005), Rita Obižājeva (2005), peldētāji Margarita Kalmikova (1993) un Romans Miloslavskis (1999), riteņbraucējs Indulis Bekmanis (2005), tenisiste Jeļena Ostapenko (2011).

Latvijas sportisti piedalījušies visās Eiropas Jaunatnes Olimpiādēs, izņemot pirmo, un kopumā ir izcīnījuši vairāk nekā 30 medaļu.

Video dienasgrāmatas un fotogrāfijas no sacensību vietām ir iespējams aplūkot www.olimpiade.lv.

Sacensību oficiālā mājas lapa: utrecht2013.com

Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsponsors SIA „Latvijas Mobilais telefons”, AS „Latvijas Valsts Meži”, Latvijas Olimpiskās komitejas sponsori – AS „Swedbank”, AS „Latvijas Gāze” un AS “Latvijas Dzelzceļš”.
 Share on Facebook Tweet